Hardlopen na 40: hoe te beginnen en waar op te letten?

Hardlopen na 40: hoe te beginnen en waar op te letten?

16. 1. 2023 5 min. lezen

Ze zeggen dat leeftijd maar een getal is. Word verliefd op hardlopen, zelfs na je 40e. Hoe begin je met hardlopen, wat is er speciaal aan middelbare leeftijd en op welke mogelijke risico's moet je letten?

Wat is er geweldig aan hardlopen? Je hebt alleen goede schoenen, tijd en een goed humeur nodig om te bewegen. 40, maar ook 50 jaar is een mooie en avontuurlijke leeftijd. Veel mensen proberen in deze periode graag nieuwe dingen uit. En hardlopen is er een van!

Rennen na 40 en de details ervan

Regelmatige beweging is erg belangrijk voor het goed functioneren van lichaam en geest. Ja, ook na 40! Het heeft echter zijn bijzonderheden. Overweeg ze voordat u voor het eerst begint:

1) Huidige gezondheidstoestand

Dit kunnen actuele diagnoses zijn, zoals chronische of hart- en vaatziekten, artrose of eerdere letsels aan het bewegingsapparaat. Overgewicht is ook een risico omdat het een enorme druk uitoefent op gewrichten, ligamenten en pezen. Als u ooit te maken heeft gehad met gezondheidsproblemen of momenteel te maken heeft met uw gezondheid, raadpleeg dan uw huisarts of fysiotherapeut over hardlopen en of het geschikt voor u is.

2) Activiteit op jongere leeftijd

Als u tijdens uw leven actief en sportief bent geweest en een hardloop- of trainingsgeschiedenis heeft, keert u terug naar hardloopschoenen zal veel gemakkelijker zijn. Maar geen zorgen! Je kunt zonder. Begin in dat geval met wandelingen, daarna korte runs in een heel rustig tempo en luister vooral naar de signalen van je lichaam. Het belangrijkste is om te willen, te beginnen en door te zetten!

3) Je innerlijke motivatie

Eerst moet je erachter komen WAAROM je wilt gaan hardlopen. Wil je je fitte conditie verbeteren? Verlies gewicht? Klaar voor je eerste hardloopwedstrijd? Of actief bezig zijn en tijd doorbrengen in de natuur? Elke WAAROM betekent een iets andere benadering van hardlopen en algehele levensstijl. Als je je wilt voorbereiden op een race, ben je waarschijnlijk gefocust op tijd, tempo en prestaties. In dit geval een sport horloge zal je helpen en je hebt alle nummers op één plek. Als je voor je plezier wilt rennen of je conditie wilt verbeteren, is het genoeg om aan te trekken hardloopkleding en ga voor een hardloopavontuur!

Běhání_sportovní_hodinky

Hoe begin je met hardlopen op middelbare leeftijd?

Oké, je bent vastberaden, je weet je WAAROM en je hebt geen gezondheidsproblemen. Mooi, tijd om aan de slag te gaan! Dus hoe begin je hardloopplezier te maken en in harmonie met je gezondheid?

  • Begin langzaam maar zeker - Duw niet zo hard op de start. Als je na een pauze weer gaat hardlopen, doe dan eerst lichte runs, ca. tot 5km. Als je net begint en je lichaam niet gewend is om te bewegen, begin dan met Indian running, waar je hardlopen en wandelen afwisselt.
  • Rust en regenereer - Focus net zoveel op regeneratie als op de runs zelf. Zorg ervoor dat u goed slaapt, voedzaam voedsel eet, veel water drinkt, rekoefeningen doet, een massage neemt of gaat zwemmen.
  • Voeg krachttraining toe - Spieren ondersteunen de botten en verminderen het risico op gewrichts-, pees- en ligamentblessures. Als je tijd het toelaat, doe dan minstens één keer per week aan krachttraining. Je kunt er dumbbells voor gebruiken, maar je kunt ook je eigen lichaam gebruiken.
  • Luister naar je lichaam - Waarschijnlijk het belangrijkste punt. Het lichaam is een heel intelligent systeem en stuurt je constant signalen. Leer naar ze te luisteren. Als je vol energie zit, trek dan je sportschoenen aan en ren. Als iets je pijn doet of als je moe bent, vertraag dan en rust uit. Het is geen luiheid, maar het vermogen om met je ego te werken. Hierdoor kun je jarenlang blessurevrij hardloopkilometers maken.

TIP: Als je niet alleen wilt hardlopen, sluit je dan aan bij een hardloopgroep bij jou in de buurt, ren met een vriend of probeer de populaire Canicross met je hondenmaatje!

Als je je goed voelt tijdens en na het hardlopen, heb je geen last van pijn of vermoeidheid, je kunt de afstand en tijd van het hardlopen iets verlengen. Lees ook onze tips uit de TOP4TRAINING serie - hoe loop je 5 km en 10 km! Neem in het geval van een specifiek trainingsplan contact op met een hardloopcoach die je de juiste hardlooptechniek leert en individuele trainingssessies samenstelt.

Hoe loop je 5 km? Hoe loop je 10 km? 

Běhání_On_Running

Hardlopen en de voordelen voor de gezondheid

Het klinkt misschien een beetje bevooroordeeld, maar we moeten één ding zeggen: RUNNING IS GEWOON GEWELDIG! Het is een van de meest natuurlijke activiteiten voor de mens. Daarnaast heeft het verschillende gezondheidsvoordelen die je vooral buiten de atletiekbaan zult waarderen. Hoe zijn ze?

  • Conditie verbeteren
  • Betere cardiovasculaire gezondheid en versterking van het hart
  • Sterkere immuniteit en verdediging tegen bacteriën en virussen
  • Beter slapen en concentratie op dagelijkse activiteiten
  • Groter mentaal welzijn
  • Een toename van het calorieverbruik en een geweldig hulpmiddel om af te vallen

Rennen na 40 en de risico's ervan

De grootste risico's van hardlopen zijn blessures, overbelasting van het bewegingsapparaat of ademhalingsproblemen. Dit geldt echter voor alle lopers ongeacht leeftijd. Hoe dan ook, met toenemende leeftijd genezen blessures slechter, duren ze langer en is er meer kans op pijn in de gewrichten, pezen of spieren. Hardlopen is ook een groter risico voor mensen met overgewicht, door de reeds genoemde druk op het bewegingsapparaat en het ondersteuningssysteem of slechtere hartactiviteit. Als u complicaties heeft, raadpleeg dan uw arts.

Dus wat, heb je besloten om voor het eerst te gaan hardlopen? Wij geloven dat je net zoveel van hardlopen zult houden als wij. Rust je uit bij Top4Running en geniet met volle teugen van hardloopkilometers!