SUMMER SALE - Bespaar tot 60% -- days --:--:-- WINKEL NU
Hardloopschoenen voor platvoeten

Hardloopschoenen voor platvoeten

22. 9. 2023 5 min. lezen

Een aanzienlijk deel van de hardlopers heeft last van platvoeten. Ben jij een van die hardlopers? Ontdek wanneer een platvoet ernstig is, welke hardloopschoenen je moet dragen en waarom een voetonderzoek belangrijk is.

Het zal je misschien verbazen te weten dat platvoeten tot op zekere hoogte normaal zijn, zij het te veel gedemoniseerd, en dat ze het leven van een hardloper niet negatief beïnvloeden. In feite wijken de voeten van de meeste mensen iets naar binnen als ze lopen. Dit is een natuurlijke reactie van de voet om evenwicht te vinden en stabiliteit te behouden. Het probleem ontstaat wanneer de voet ernstig plat is - dan voel je pijn in de spieren en gewrichten van de voeten. In zo'n situatie zijn de zachte structuren al aangepast aan de ongepaste toestand van de voet en de slecht aangeleerde stereotypen. De voet loopt voornamelijk op de binnenkant van de voet, die aanzienlijk naar beneden valt en een groot deel van het lichaamsgewicht moet dragen. Dit veroorzaakt de eerder genoemde pijn en druk op de gewrichten, vooral de knieën en heupen, en beïnvloedt ook de juiste houding.

Als je platvoeten hebt - en dan bedoelen we sterke platvoeten - is het belangrijk om hardloopschoenen te kiezen die je de juiste ondersteuning, stabiliteit en comfort bieden. In principe kun je kiezen voor twee soorten hardloopschoenen, namelijk:

1) Hardloopschoenen met pronatieondersteuning

Het eerste type hardloopschoen dat je kunt kiezen is een schoen met pronatieondersteuning. Pronatie en platvoet zijn nauw met elkaar verweven. In beide gevallen vallen de enkel en de hele voet naar binnen. Hardloopschoenen met pronatieondersteuning zijn stevig, bieden steun aan de voet in het middenvoetbooggebied en hebben een optimale dempingslaag in de tussenzool. Houd in gedachten dat pronatieschoenen het platvoetprobleem niet voor je oplossen, ze verlichten alleen het ongemak van hardlopen door de voetboog de ondersteuning te geven die het nodig heeft.

Populaire pronatie ondersteunende schoenen onder hardlopers zijn:

altra_timp_4_běžecké_boty

2) Minimalistische hardloopschoenen

Minimalistische schoenen worden tegenwoordig steeds populairder. Maar waar staat deze term eigenlijk voor? Nou, het staat voor een schoen die je dankzij de constructie in staat stelt natuurlijk te stappen, het volledige potentieel van de voet te benutten en een positief effect heeft op platvoeten, pronatie en supinatie.

Maar pas op, dit soort schoeisel heeft een aanpassingsperiode nodig. Als je bij elke loop meteen minimalistische schoenen zou gaan dragen, zou dat een schok voor je lichaam zijn. Het soort schok dat kan leiden tot kuit-, knie- of achillespijn. Waarom is er zo'n risico? Omdat ze spier- en zenuwgroepen aanspreken die in gewone schoenen "slapen" omdat ze geen stimulans hebben om te werken, ze worden niet gebruikt. Kortom, in minimalistische schoenen moeten alleen jij en je voeten het zware werk doen. Het is een goed idee om minimalistische schoenen af te wisselen met de schoenen die je gewend bent en ze te gebruiken voor kortere runs op zachtere oppervlakken, bijvoorbeeld in het bos. Hoewel je in het begin voor een uitdaging zult komen te staan, wil je volgens de legende niet meer op andere schoenen hardlopen als je eenmaal gewend bent aan minimalistische schoenen.

Minimalistische hardloopschoenen kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën:

Hardloopschoenen met weinig of geen drop

Drop in hardloopschoenen betekent het verschil in de hoeveelheid demping tussen de hiel en de teen. Hoe lager het getal, hoe natuurlijker je schoen loopt. En natuurlijk is precies wat je nodig hebt. Bestsellers zijn deze modellen:

Blotevoetsschoenen of hardlopen op blote voeten

Hardlopen op blote voeten of schoenen die hardlopen op blote voeten simuleren, vereisen training en geduld. Je kunt niet vertrouwen op demping, bescherming of ondersteuning. Als je geen zin hebt om op blote voeten te lopen, is dat niet erg. In plaats daarvan raden we je aan om op blote voeten te lopen waar de omgeving dat toelaat - op het gazon in je tuin, in een weiland of op een open plek in een bos. Voor hardlopen en wandelen zijn de Merrell Vapor Glove Blotevoetenloopschoen is geschikt voor zachte en oneffen oppervlakken.

merrell_běžecké_boty

Loopanalyse

Als je een hardloopafwijking vermoedt en niet weet welke hardloopschoenen je moet kiezen, is het aan te raden om een loopdiagnose te laten stellen. Je komt dan meer te weten over een mogelijke enkelafwijking, de gewichtsverdeling tijdens het lopen, de belastingsverhouding van beide zijden van het lichaam en andere interessante zaken. Dit wordt meestal gedaan in gespecialiseerde sportcentra of door fysiotherapeuten.

Houd er rekening mee dat elke persoon andere voeten heeft en dat wat goed is voor de ene platvoetige loper, misschien niet goed is voor de andere. Raadpleeg bij ongemak en pijn een podotherapeut of fysiotherapeut om je te concentreren op het belangrijkste, namelijk het actief aanpakken van je probleem: speciale oefeningen, rekoefeningen, activeringen, enz.