Voordelen van hardlopen op gezondheid en lichaam. Wat gaat er veranderen en wanneer?

Voordelen van hardlopen op gezondheid en lichaam. Wat gaat er veranderen en wanneer?

9. 2. 2023 6 min. lezen

Hardlopen is een complexe activiteit die je lichaam zowel van buitenaf als van binnenuit kan beïnvloeden. Welk effect heeft het op het lichaam, de lichaamsbouw, de algehele gezondheid en brengt het überhaupt risico's met zich mee?

Waar is hardlopen goed voor?

Hardlopen is een populaire activiteit met veel voordelen voor het lichaam en de algehele gezondheid, met name:

  • Betere cardiovasculaire gezondheid: hardlopen verhoogt de hartslag en helpt het hart en de bloedvaten te versterken. Dit vermindert het risico op hartaandoeningen en beroertes.
  • Sterkere en meer resistente botten: Hardlopen heeft een positief effect op het bewegingsapparaat. Het helpt de botdichtheid te verhogen, waardoor het risico op osteoporose en andere botgerelateerde ziekten wordt verminderd.
  • Verbetering van de fysieke conditie en het uithoudingsvermogen: Regelmatig hardlopen helpt de longcapaciteit te vergroten en het uithoudingsvermogen te verbeteren, waardoor het gemakkelijker wordt om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Zakken met boodschappen meenemen wordt een fluitje van een cent!
  • Verbetering van de spiertonus: Hardlopen is een complexe activiteit waarbij uw hele lichaam betrokken is. Het zal je helpen je benen, heupen en kern te versterken, waardoor je algehele uithoudingsvermogen toeneemt.
  • Betere geestelijke gezondheid: Het is aangetoond dat lichamelijke activiteit in de natuur de stemming verbetert, stress vermindert en het gevoel van welzijn vergroot. Als je eenmaal hebt geproefd van dat geweldige gevoel na het hardlopen, wil je het steeds vaker ervaren.
  • Gewichtsbeheersing: Hardlopen is een energie-intensieve activiteit, wat betekent dat u efficiënt calorieën verbrandt. Dit kan leiden tot gewichtsverlies en vetverlies.

Top4Running TIP: Hoe door te gaan met hardlopen en niet op te geven? Vind jouw Waarom.

Wat gebeurt er met het lichaam tijdens het hardlopen?

Tijdens het hardlopen ondergaat het lichaam verschillende fysiologische veranderingen als reactie op de toegenomen energiebehoefte. Deze wijzigingen omvatten:

  • Hogere hartslag: het hart pompt meer bloed om de werkende spieren van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien.
  • Snellere ademhaling: het helpt de verhoogde behoefte aan zuurstof in het lichaam te bevredigen.
  • Spieractivering: Benen, bilspieren, kern- en armspieren werken tijdens repetitieve bewegingen.
  • Melkzuurproductie: Spieren produceren melkzuur als bijproduct van energieproductie. In sommige gevallen kan dit leiden tot spiervermoeidheid.
  • Zweten: Door tijdens het sporten te zweten, reguleert het lichaam de lichaamstemperatuur en verwijdert het afvalstoffen uit het lichaam.

Zoals je kunt zien, is hardlopen een fysiek veeleisende activiteit die de coördinatie van meerdere systemen en processen in het lichaam vereist. Daarom is het bij het starten belangrijk om langzaam te beginnen en geleidelijk de intensiteit en lengte van je run te verhogen om blessures te voorkomen. Vergeet niet dat gezondheid voorop staat.

Hardloopkleding voor heren Hardloopkleding voor dames

asics_na_co_je_běhání_dobré

Wat verandert er en wanneer als ik ga hardlopen?

Na ongeveer 3 - 4 maanden regelmatig hardlopen, afhankelijk van uw sportgeschiedenis, zult u de veranderingen beginnen te voelen. Sommige veranderingen zie je in eerste instantie niet in de spiegel, maar maak je geen zorgen, ze zijn er wel! Deze omvatten verbeteringen in uw cardiovasculaire gezondheid, beter uithoudingsvermogen of het versterken van spiergroepen in uw hele lichaam. 5km hardlopen, het verplaatsen van een meubelstuk of het klimmen naar de 7e verdieping wordt veel gemakkelijker voor u! Als je door hardlopen in een calorietekort bent gekomen, kan het zijn dat je gewicht verliest of een kleinere kledingmaat aanneemt. Lees meer over hardlopen en afvallen. Hardlopen heeft ook een positief effect op de geestelijke gezondheid. U zult zich verfrist voelen, in een beter humeur zijn en u zult uw dagelijkse verantwoordelijkheden met meer toewijding aankunnen.

Het is voor iedereen anders, maar wij geloven dat hardlopen veel voordelen in je leven zal brengen! Maar heeft het geen risico's? Ja. Pas op voor overbelasting van uw gewrichten, vooral uw knieën en heupen. Herhaalde bewegingen en overbelasting kunnen na verloop van tijd leiden tot gezondheidscomplicaties of verwondingen. Om deze risico's te minimaliseren, hebben we enkele tips die je aan je hardlooproutine kunt toevoegen:

  • De Juiste hardloopschoen - De juiste schoen is essentieel omdat deze zorgt voor comfort, schokabsorptie en stabiliteit. Tegenwoordig worden hardloopschoenen gemaakt met moderne technologieën waarmee je tientallen gezonde kilometers kunt maken.
  • Looptechniek -Maar een schoen redt je niet alleen. Lichaamscoördinatie tijdens hardlopen, schokken en ademhaling hebben invloed op je gezondheid op de lange termijn. Zoek een hardloopcoach om in het begin onjuiste bewegingspatronen te vermijden.
  • Krachttraining - Spieren werken als een ondersteuningssysteem voor gewrichten en botten, dus het is belangrijk om ze te versterken. U kunt thuis of in de sportschool trainen met uw lichaamsgewicht of met gewichten. Vermeld ook de hardloop alphabet.
  • Andere activiteiten - Vervang hardlopen af en toe door een andere vorm van activiteit, zoals fietsen, skaten, zwemmen, yoga of squash.
  • Regeneratie- Rekken, goed slapen, een uitgebalanceerd dieet en drinken zijn erg belangrijk bij hardlopen op de lange termijn.

Top4Running TIP: Weet je niet zeker hoe je de juiste hardloopschoen moet kiezen? Probeer onze Schoenvinder!

běhání_a_hubnutí

Kan ik afvallen door te hardlopen?

Hardlopen is een geweldige manier om fit te blijven en uw algehele gezondheid te verbeteren. Omdat het een energie-intensieve activiteit is, kun je inderdaad afvallen door te hardlopen.

Maar! De wet van de energiebalans is nog steeds van toepassing:

  • Input < output = calorietekort (je valt af)
  • Input > output = calorieoverschot (je komt aan)
  • Input = output = een constant gewicht behouden

Hardlopen is een geweldig hulpmiddel om uw energieverbruik te verhogen en een calorietekort te krijgen. Houd er rekening mee dat hardlopen niet de enige factor is. Een uitgebalanceerd dieet en regelmatige krachttraining zijn ook belangrijke onderdelen van het hele proces. Een ander voordeel van hardlopen is dat het je metabolisme stimuleert, wat betekent dat je lichaam zelfs na de training nog steeds calorieën verbrandt. Naast het verminderen van het gewicht, helpt hardlopen je ook om je spieren te verstevigen en vorm te geven. Je versterkt je benen, bilspieren en kern, wat je figuur zal transformeren.

Hardlopen en afvallen: hoe lang duurt het voordat ik resultaat zie?

Hoe lang voordat het lichaam begint te veranderen? De tijd die nodig is om de gewenste resultaten te zien, hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld:

  • Uw startgewicht en lichaamssamenstelling (spieren, vet, waterverhouding, etc.)
  • Dieet en calorie-input
  • Frequentie en intensiteit van hardlopen
  • Genetica

Elke persoon is anders en afvallen, het vormgeven van het lichaam of het opbouwen van uithoudingsvermogen kost een andere hoeveelheid tijd. Voor effectief gewichtsverlies hoef je niet snel te rennen, maar in de zogenaamde aerobe zone = een rustig tempo waarin je kunt praten. Dit doe je door je gemiddelde hartslag op ongeveer 55 - 75% van je maximale hartslag te houden. Over het algemeen kun je de eerste veranderingen binnen 1 tot 2 maanden zien als je 3 tot 4 keer per week minimaal 45 minuten hardloopt in een rustig tempo.

Top4Running TIP: Lees meer over hoe hardlopen is gerelateerd aan gewichtsverlies.

Of je nu wilt afvallen, je lichaam wilt versterken of je conditie wilt verbeteren, geniet in de eerste plaats van hardlopen! In plaats van de extra kilo's een keer te laten vallen, maak van hardlopen JOUW TIJD en kijk er naar uit. Word verliefd op het gevoel van hardlopen en vrij en zelfverzekerd zijn. Dat is het beste voordeel dat hardlopen te bieden heeft.