Hardloopschoenen met weinig of geen drop

Hardloopschoenen met weinig of geen drop

18. 4. 2023 4 min. lezen

Je hebt vast wel eens gehoord van de term 'drop' in de hardloopwereld. Wat betekent drop eigenlijk, waarom is het een belangrijke factor in het selectieproces en wat voor low-drop hardloopschoenen zijn er?

Wat betekent een drop?

Drop in hardloopschoenen betekent de helling van de voet, met name het verschil in de hoeveelheid demping tussen de hiel en de teen. Hoe lager dit getal, hoe natuurlijker de stap die de schoen u laat lopen. Er zijn over het algemeen drie categorieën:

  • Hardloopschoenen met een drop van 0 - 5 mm zijn geschikt voor ervaren hardlopers met een beheerste hardlooptechniek.
  • Hardloopschoenen met een drop van 6 - 10 mm zijn de gulden middenweg voor halfgevorderde hardlopers. Ze zorgen voor een natuurlijke pas, maar voegen ook comfort toe voor af en toe een hielcontact.
  • Hardloopschoenen met een drop van 11 mm of meer zijn geschikt voor hardlopers die over hakken lopen of zijn overgewicht.

Zero-drop hardloopschoenen - Ja of nee?

Natuurlijk lopen en zero drops worden tegenwoordig steeds populairder. Je bent waarschijnlijk bekend met minimalistische schoenen op blote voeten die het lopen op blote voeten proberen na te bootsen. Als het op hardlopen aankomt, hebben zero-drop-schoenen een aantal positieve punten, waarvan de belangrijkste zijn:

  • Laat de hardloper op natuurlijke wijze stappen
  • Ze hebben een positief effect op het oplossen van loopafwijkingen - pronatie en supinatie
  • Ze helpen de voet (en dus jou) om zijn volledige potentieel te benutten

Maar toch zijn ze niet voor iedereen geschikt, althans niet meteen. Je moet werken aan de juiste hardlooptechniek, doe de running alphabet, en wen geleidelijk aan het nieuwe type schoen om overbelasting van uw kuiten, achillespees of zelfs blessures te voorkomen. Wissel minimalistische schoenen af met degene die je gewend bent.

Drop staat niet gelijk aan demping

Veel mensen mixen drop en demping door elkaar. Dat is niet het geval. Zero-drop-schoenen hebben ook dempende componenten en je kunt er lange runs mee maken.

Je weet al wat drop betekent, dus laten we eens kijken naar low-drop hardloopschoenen:

1) Altra hardloopschoenen

Altra modellen staan bekend om hun zero drop en brede teen. Het biedt minimalistische weg- en trailschoenen die extreem comfortabel, van hoge kwaliteit en duurzaam zijn en je helpen je volledige hardlooppotentieel te bereiken. Natuurlijk zijn er ook andere factoren zoals grip, ademend vermogen en demping. We hebben twee bestsellers van Altra voor je. Een om de weg te domineren, de andere voor je trailavonturen.

Altra Torin

Draag de Altra Torin 5 onderweg op de weg. Het heeft een hoogwaardig mesh bovenwerk dat zorgt voor een optimaal ademend vermogen tijdens je prestaties. Het is een volledig opnieuw ontworpen bestverkopende hardloopschoen op het ALTRA Zero Drop™-zoolplatform. De Altra EGO™ MAX-tussenzool biedt responsieve demping en je kunt vertrouwen op de FOOTPOD™-buitenzool voor superieure grip. Uniek comfort en een hoge mate van demping, zijn de perfecte combinatie voor lange afstanden!

Mannen Vrouwen

Altra_Torin_běžecké_boty

Altra Timp

Ga met de Altra Timp 4 het terrein op. Maximaal comfort is gegarandeerd met de Altra ZeroDrop™ brede teenvorm. Het goed passende, ademende bovenwerk van mesh heeft een asymmetrische vetersluiting om je voet beter in de schoen te houden. Dit voorkomt ongewenst wegglijden van de tenen en ongemakkelijke blaren op de tenen tijdens het hardlopen. Stabiliteit en grip op verschillende soorten trails worden gegarandeerd door de flexibele MaxTrac™-buitenzool en de Altra EGO™ MAX-tussenzool zorgt voor demping.

Mannen Vrouwen

Altra_Timp_běžecké_boty

Altra Torin en Altra Timp zijn geweldige schoenen, maar we kunnen gerust stellen dat andere modellen van dit merk ook tot de top behoren. Volgens de hardlooplegende wil je niet meer anders als je Altra eenmaal hebt gedragen!

2) Inov-8 X Talon

Het Talon-model, met name de INOV-8 X-TALON G 210 v2 met 3 mm drop, is een compromisloze keuze voor zachte trails, cross country, OCR en andere modderige runs waar u maximale prestaties wilt. De buitenzool is het iconische X-TALON-loopvlak verrijkt met grafeen en het smalle bovenwerk is genaaid van Cordura Airflow-materiaal dat ademend is en solide duurzaamheid heeft. Comfort gaat een beetje opzij, maar het is het waard vanwege het geweldige contact met het oppervlak en de zelfverzekerde prestaties!

Mannen Vrouwen

běžecké_boty_inov8_talon

3) Asics Fuji Speed

Hoewel het Asics Fuji Speed-model geen nulval heeft, heeft het nog steeds een zeer laag getal, namelijk 5 mm. Dit is een trailschoen die ontwikkeld is voor langere afstanden. Het bovenwerk is gemaakt van lichtgewicht Nexkin-materiaal dat de slijtvastheid op het onvoorspelbare pad verhoogt. De Pebax-plaat en GUIDESOLE™-technologie bevorderen een soepele beklimming en afdaling, zelfs op het meest uitdagende terrein. De ASICSGRIP™-buitenzool biedt veel grip op verschillende soorten terrein zonder afbreuk te doen aan de duurzaamheid.

Mannen Vrouwen

Asics_Fujispeed_běžecké_boty

Bekijk het hardloopaanbod en rust je van top tot teen uit met Top4Running!