END OF SEASON SALE! Kies uit meer dan 5300 producten Nu kopen
Hoe kies je hardloopschoenen

Hoe kies je hardloopschoenen

27. 6. 2017 6 min. lezen

Het kiezen van hardloopschoenen kan best een nachtmerrie zijn voor sommige mensen, waardoor ze liever een winkelcentrum in duiken om snel een paar te kopen. Maar deze stap moet niet worden onderschat.

Hoe kies je hardloopschoenen?

Advies door Michal Hrabec, hardloop-blogger voor running2.cz, redacteur voor rungo.cz, en man wiens hele leven compleet veranderd is door hardlopen.

Het kiezen van hardloopschoenen kan best een nachtmerrie zijn voor sommige mensen, waardoor ze liever een winkelcentrum in duiken om snel een paar te kopen. Maar deze stap moet niet worden onderschat. Zelfs als je al een idee hebt wat voor soort schoenen je nodig hebt is het nog steeds belangrijk jezelf de volgende vragen te stellen voordat je een nieuw paar koopt.

Wij helpen je jouw schoen te kiezen in een paar stappen

Kies de juiste schoen

Jak vybrat správnou běžeckou botu?

Wat voor type hardloper ben ik?

De eerste vraag is een lastige voor de meeste hardlopers, omdat ze zichzelf eerlijk en kritisch moeten bekijken. Als ik een beginner ben en een tikkeltje te zwaar dan moet ik de verlokking van de prachtige professionele hardloopschoenen weerstaan. Als ik vooral land op mijn hiel heeft het geen zin om minimalistische schoenen of schoenen voor “natural running” te kiezen, omdat ze juist schade kunnen aanrichten aan enkels, knieën en andere gewrichten.

Waar ga ik hardlopen?

De meeste hardlopers lopen op de weg, maar ik loop zelf op verschillende oppervlakken. De ene dag ga ik voor een asfalt fietspad, de volgende voor een stenen pad door het bos, en weer een andere ren ik op een atletiekbaan. En voor elk oppervlak is een andere schoen de beste optie. Een andere buitenzool om precies te zijn. Schoenen voor op de weg en harde oppervlak hebben een fijn patroon zool wat zorgt voor goede grip op een vlakke ondergrond en dat het water goed weg stroomt, vergelijkbaar met auto banden. Voor houten paden is het ideaal om zolen met diepe kerven te hebben, vergelijkbaar met all-terrain voertuigen of motocross banden. Als je weg en bos paden wil combineren kun je beter city-cross schoenen kiezen, deze schoenen bieden een middel grond tussen de andere twee types.

Waar ga ik de schoenen voor gebruiken?

Ik moet beslissen of ik de schoenen ga gebruiken om te trainen voor lange afstanden, korte of lange races of voor sporadische tochtjes van een paar kilometers om te relaxen na werk. Als een beginner heb je waarschijnlijk training schoenen nodig. Deze hebben een zachte binnenkant en zijn gemaakt om lang mee te gaan, maar zijn vaak wat zwaarder dan schoenen voor tempo hardlopen of race schoenen. Tempo hardloopschoenen zijn goed voor snelle trainingen en lange races. Race schoenen zijn ontworpen voor geavanceerde en lichte hardlopers. Maar zelfs goede hardlopers moeten zich vooraf bedenken of raceschoenen wel de juiste keuze zijn voor een halve marathon of marathon. Mijn advies voor de meeste hardlopers: voor een 10 kilometer race, als je zelfverzekerd bent doe dan je raceschoenen aan: tempo schoenen voor een halve marathon, en raceschoenen voor een hele marathon.

Wij helpen je jouw schoen te kiezen in een paar stappen

Kies de juiste schoen

usím se rozhodnout, zda bude bota na trénink dlouhých běhů, závody krátké nebo dlouhé, nebo na občasné nabíhání několika kilometrů na odreagování po práci.

Hoe landen mijn voeten?

Als ik ren kijk ik vaak naar andere hardlopers om hun stijl te zien, hoe hun voeten landen en wat voor schoenen ze aan hebben. Vaak zie ik mensen met erg vervormde schoenen. Bij het landen draaien hun enkels in een onnatuurlijke hoek door het dragen van schoenen die niet geschikt zijn voor het type landen. Simpel gezegd, er zijn pronatie, neutrale en supinatie schoenen, het is dus verstandig om voor het kopen van schoenen uit te vinden hoe je voeten landen. Er zijn verschillende manieren om dit uit te vinden. Niet lang geleden probeerde ik een interessante en accurate manier, een voetscan analyse in de gespecialiseerde Top4Running winkel in Praag.

Tijdens de test rende ik een aantal keren over de voetscanner die de druk die individuele delen van mijn voeten op de grond uitoefenen scande. Ook vond het hoe ver mijn zwaartepunt van de ideale as afweek tijdens het rennen. Deze resultaten lieten mij zien dat mijn voeten landen op een neutrale manier, dus voor mij is het het beste om schoenen te halen zonder pronatie. Ik zou voor hetzelfde type schoen kiezen als ik last had van supinatie. Supinatie is niet echt een probleem dus hoef je het ook niet op te lossen, daarnaast is het vaak lastig om supinatie schoenen te vinden. Als ik tijdens deze test had uitgevonden dat ik een pronator ben, dan zou ik moeten gaan voor de pronatie schoenen. Deze zijn stabieler, met harder schuim aan de binnenkant van de schoenen die ongewenste beweging van de enkels tegengaat.

Jaký mám došlap zjistím na footscanu.

Wat voor maat heb ik nodig?

Als ik de eenmaal juiste soort schoen gekozen heb moet ik nog de juiste maat kiezen. De meeste mensen – en ik was vroeger één van hen – kopen hardloopschoenen met dezelfde maat als hun normale schoenen. Misschien komt het als een verrassing, maar denk er in het vervolg aan dat hardloopschoenen één of twee maten groter horen te zijn. Aan de kant van je zool zou genoeg ruimte moeten zijn om je tenen comfortabel te kunnen strekken zonder de binnenkant van de schoen aan te raken, en rond je grote teen moet minimaal een centimeter ruimte overblijven. Vergeet niet dat je voeten een klein beetje zwellen tijdens het hardlopen, wat in te kleine schoenen kan zorgen voor blauwe plekken en blaren, en in de slechtste gevallen voor zwarte nagels.

Waar koop je je schoenen?

Vermijd grote sport ketens en sportwinkels die niet gespecialiseerd zijn in hardlopen. Je krijgt er zelden deskundig advies of goede kwaliteit schoenen. Online shoppen is ook niet echt een goed idee, tenzij je exact weet welk type schoen je wilt, en welke maat van welk merk perfect voor je is. De beste oplossing is om naar een gespecialiseerde hardloop winkel te gaan. Ik kan Top4Running aanraden, met een prachtige plek in hartje Praag, tegenover het dansende huis, direct aan de rivier waar je je schoenen onmiddellijk kan testen op één van de hardloop paden. Het deskundige personeel zorgt goed voor je, vindt wat je nodig hebt, en kan een voetscan analyse voor je doen. Je kan er zeker van zijn dat de schoenen die je daar koopt ook echt de juiste zijn en dat je er honderden pijnloze kilometers van kunt genieten. 

Wij helpen je jouw schoen te kiezen in een paar stappen

Kies de juiste schoen

Fast-R Nitro Elite Elektrocharged
puma
ZOOM JA FLY 3
nike
Fast-FWD Nitro Elite
puma
FAST-R Nitro Elite Carbon
puma
Air Zoom Alphafly NEXT%
nike
Nieuw
Deviate Nitro Elite Racer
puma
WAVE AERO 19
mizuno
Nieuw
Deviate Nitro Elite Racer Wildwash
puma
Deviate Nitro Elite Fireglow
puma
Deviate Nitro SP
puma
Cloudflow 3
onrunning
Duurzaamheid
METASPEED SKY W
asics
Vorige
Volgende