END OF SEASON SALE! Kies uit meer dan 5300 producten Nu kopen

Hoe kies je een hardloophorloge 

Deze dagen koopt bijna iedereen een hardloophorloge al na hun eerste paar kilometers. Maar velen van hen realiseren zich niet dat het veel meer is dan een horloge! Het is je motivatie, je coach en je activiteitstracker. 

Vyber si sporttester v Top4Running.

Dit is vrij makkelijk te begrijpen: de motivator helpt je aan je vol te houden aan je trainings programme, de coach laat je zien of je je doelen behaalt (aantal kilometers, hoeveelheid calorieën verbrand, en snelheid) en de tracker laat je al je activiteiten zien in de calender of op de hardloop app die is gesynchroniseerd met het horloge. 

Maar met zoveel verschillende horloges om uit te kiezen deze dagen voelt het alsof het moeilijker is de juiste te kiezen dan om het om te doen en te gaan rennen. 

Horloges die afstand meten

De GPS is misschien de grootste reden waarom hardlopers een hardloophorloge kopen. Het houdt je route bij, laat je zijn hoe ver je gerend hebt en berekend je tempo. Het motiveert je perfect en vaak zet het je aan om nog even een stuk verder te lopen om een mooi rond getal te krijgen voor de afstand die je gelopen hebt. Als je graag je vooruitgang wil zien dan is ook het aantal kilometers belangrijk voor je. Een hardloophorloge zonder GPS is iets om over na te denken als je vooral op de loopbank of atlethiek baan rent. 

Vyber si sporttester v Top4Running.

Horloges die je hartslag meten

Een hartslagmeter laat je je hardloopzones inplannen. De nieuwste horloges hebben een verstelbaar alarm om je aan te geven wanneer je over je limiet heen gaat. Het in de gaten houden van je hartslag is een goed om te doen tijdens de meer geavanceerde trainings sessies, waar je wilt zien of je hartslag hetzelfde blijft of zelfs daalt terwijl je steeds verder loopt. Jammer genoeg kijken veel hardlopers niet naar hun hartslag terwijl ze aan het rennen zijn of kijken ze er alleen naar in de app na de loop. Er zijn twee manieren om je hartslag te meten. Je kunt een horloge kopen met een ingebouwde chip die je hartslag meet door je pols, of je kan een borstband kopen die je hartslag meet direct over je hart. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Als je meer relaxed bent over je hardlopen dan is het horloge met de chip makkelijk goed genoeg. Als je van plan bent om precieze intervals te lopen op een bepaalde hartslag, ga dan voor de borstband. Er zijn ontelbare discussies over hoe accuraat de metingen zijn, en ook al zijn de verschillen tussen de chip en de borstband miniem, ze kunnen cruciaal zijn voor je training. 

Hardloop smartwatches 

Ben je er niet zeker van of je een hardloop smartwatch wil met notificaties en die gelinkt is aan je mobiel of een gewoon horloge die je je resultaten laat zien? Allereerst moet je een budget opzetten. Natuurlijk is een smartwatch duurder, en je hebt een mobiel nodig die de app download die in contact staat met het horloge. Laten we kijken naar een smartwatch gemaakt door Garmin: het trackt je dagelijkse activiteiten, calorieën verbrand, lengte en kwaliteit van je slaap en veel andere activiteiten. Tuurlijk, dat heb je niet allemaal nodig als je aan het hardlopen bent, maar ik hou er echt van hoe leuk het is. Daarnaast kun je ook altijd je de connectie verbreken met je telefoon en het gebruiken als een normale sporthorloge. Een normaal horloge met GPS en zonder notificaties is veel simpeler: doe het gewoon om je pols en je hebt een maatje voor al de kilometers die je loopt; maar het slaapt niet met je. Voordelen? Een kleinere kans dat je afhankelijk wordt van technologie. 

Vyber si sporttester v Top4Running.

Waarom zou je een hardloophorloge kopen?

Vooral om je telefoon te vergeten. Laat het thuis overgaan zoveel je wil terwijl jij geniet van je loop. Hardlopen is geweldig om je hoofd leeg te maken en een hardloophorloge helpt je daar nog meer van te genieten. Daarnaast volgt het horloge je trainingssessies en je vooruitgang. 

De weergegeven informatie tijdens het hardlopen is het belangrijkst. Je ziet duidelijk hoe ver en hoe snel je gelopen hebt, hoe veel kilometers je bestreken hebt, welke hartslag zone je in zit, en het horloge kan je misschien zelfs laten zien of je aan een strava segment begonnen bent. 

Als je echt serieus bent over hardlopen dan zou een hardloophorloge op je vervanglijst moeten staan direct na een paar goede schoenen en sport kleren. Geloof me - je zal er geen spijt van krijgen!

Geniet van je nieuwe horloge en vele fantastische kilometers! 

Iva Runs the World