Zien en gezien worden! Veiligheidsregel nummer één als je gaat hardlopen in het donker, bij mist of in de schemering. Een hoofdlamp zou in de uitrusting van elke hardloper moeten zitten - ja, zelfs in die van jou. Er zijn echter enorm veel merken en types op de markt. Moeite om de juiste te vinden? Wij hebben 7 belangrijke factoren voor je om in overweging te nemen bij het maken van je keuze:
- Lichtsterkte
- Bereik van het licht
- Lichtbundelpatroon
- Levensduur van de batterij
- Draagcomfort
- Modus rood licht
- Waterbestendigheid
1) Lichtintensiteit
Het licht in hoofdlampen wordt uitgedrukt in eenheden die lumen (lm) worden genoemd. De lichtintensiteit vertelt je hoeveel het licht van de hoofdlamp schijnt. Wat betekent dit? Conventionele lampen variëren van 300 tot 700 lm. Een hoofdlamp voor hardlopen moet minimaal 100 lm hebben. Als je vaak hardloopt in gebieden zonder omgevingslicht, zoals bospaden, overweeg dan een hoofdlamp met ongeveer 200-300 lm.
Kies uit kwaliteitshoofdlampen
Wat is de lumencontrolefunctie?
De meeste merkhoofdlampen hebben een lumencontrolefunctie die de kwaliteit van de helderheid regelt. Hoe ziet dit er in werkelijkheid uit? De hoofdlamp regelt zijn eigen lichtopbrengst met behulp van een ingebouwde microchip. Dit zorgt voor dezelfde sterke lichtsterkte gedurende de hele levensduur van de batterij. "Goedkope" hoofdlampen uit gewone winkels hebben deze functie niet, dus al na enkele tientallen minuten merk je dat de lichtopbrengst afneemt en de zichtbaarheid afneemt.
2) Bereik van licht
Het aantal lumen vertelt je de helderheid en uitstraling van het licht bij de bron, maar het bereik van de lichtbundels zal je waarschijnlijk meer interesseren. Het vertelt je de afstand die je kunt zien als je rent. Het bereik loopt van ongeveer 60 meter tot, laten we zeggen, 160 meter. In de stad kun je volstaan met een lager bereik dankzij de aanwezigheid van openbare verlichting. Het hogere bereik is handig aan de rand van de stad of in het bos, waar de hoofdlamp waarschijnlijk je enige lichtbron is.
3) Lichtstraalpatroon
Dit geeft aan hoeveel het licht van de hoofdlamp wordt verstrooid en hoeveel gebied rond de hoofdlamp wordt bedekt. Afhankelijk van het type:
- hoofdlamp met smalle bundel: Geeft je een gericht, scherp licht met een groot bereik dat beter geschikt is voor road runs waar je niet hoeft te reageren op veranderingen van het oppervlak. Soms is het licht echter zo sterk dat het oncomfortabel kan zijn.
- Hoofdlamp met bredere lichtbundel: Dit is een betere optie voor
- trailrunning in bossen en op onverharde oppervlakken waar je moet reageren op veranderingen in het terrein. De hoofdlamp schijnt zowel voor je als om je heen. Het licht is echter niet altijd zo scherp als je nodig hebt.
Er zijn ook hoofdlampen met instelbare lichtbundels, zodat je je verlichting kunt aanpassen aan verschillende omgevingen en terreinen.
TOP hoofdlampen op Top4Running
4) Levensduur van de batterij
Een zeer belangrijke factor. Het meten van de levensduur van de batterij heeft verschillende veranderingen ondergaan. Volgens de nieuwe normen moet worden aangegeven hoe lang de hoofdlamp vol licht geeft nadat hij volledig is opgeladen. Gemiddeld varieert deze tijd van 1,5 tot 3 uur. Natuurlijk blijft de hoofdlamp ook na deze periode schijnen, maar het lichtniveau zal lager zijn. En hoe laad je je hoofdlamp op als hij leeg is?
Je kunt kiezen uit drie voedingsopties:
- Batterijen: de meeste hoofdlampen kunnen AA- of AAA-batterijen gebruiken (afhankelijk van de informatie in de beschrijving van de hoofdlamp).
- Oplaadbare li-ion batterij: lichtgewicht batterij met een geweldige prijs-prestatieverhouding en lange levensduur. Deze wordt meestal meegeleverd in de verpakking samen met een USB-C kabel. Het is een milieuvriendelijkere keuze dan batterijen.
- Oplaadbare batterijen: sommige merken hoofdlampen bieden hun eigen oplaadapparaten. Een voorbeeld is de Oplaadbare batterij Silva. Dankzij de USB-aansluiting kun je er niet alleen je compatibele hoofdlamp mee opladen , maar ook je mobiele telefoon of sporthorloge.
Top4Running TIP: Als je een lange duurloop of wedstrijd voor de boeg hebt, neem dan extra batterijen of een reservehoofdlamp mee in je hardlooprugzak om ze bij de hand te hebben in geval van nood.
5) Comfort en aanpassing
Er is niets vervelender dan een hoofdlamp die bij elke stap langs je voorhoofd glijdt, of een die op je knarst en blaren of zelfs hoofdpijn veroorzaakt. Comfort is belangrijk! Kies een hoofdlamp met verstelbare riemen. Zo kun je hem gemakkelijk aan je hoofd aanpassen. Gewicht is ook belangrijk, want je wilt zeker niet meer gram dragen dan nodig is. Meestal varieert het gewicht van een hoofdlamp van 60 tot 120 gram.
Kies een comfortabele hoofdlamp
6) Modus rood licht
Deze modus is inbegrepen bij de meeste kwaliteitshoofdlampen. De belangrijkste voordelen zijn dat het rode licht niet zo scherp is en andere mensen of dieren in het bos niet verblindt. Hoewel het op het eerste gezicht zwakker lijkt en je het gevoel kunt hebben dat je in het donker eigenlijk niets kunt zien, is dit niet het geval. Probeer het met je eigen ogen en je zult merken dat de rode stralen veel prettiger zijn dan de witte diodestralen.
7) Waterbestendigheid
Zorg ervoor dat de hoofdlamp die je overweegt waterbestendig is. Waterbestendigheid of waterdichtheid zijn essentiële eigenschappen voor hardlopen in zowel het stadspark als het bos. Je kunt tijdens het trainen in de regen terechtkomen, maar zelfs druipend zweet kan een hoofdlamp beschadigen. Sommige hoofdlampen hebben zelfs speciale functies - vochtafvoerende stof of ventilatieopeningen om je te helpen een optimaal klimaat in je hoofd te behouden tijdens je activiteit.
Als je een avonturier, hardloper of wandelaar bent, zou je niet zonder hoofdlamp moeten rondlopen. En als je een marathon of een ultraloopwedstrijd loopt, is een hoofdlamp vaak een onmisbare uitrusting, samen met extra batterijen. Bekijk de hoofdlampen op Top4Running en rust je uit!