Gebarsten hielen na hardlopen: oorzaken, preventie en hulp

Gebarsten hielen na hardlopen: oorzaken, preventie en hulp

13. 9. 2022 4 min. lezen

Gebarsten hielen na het hardlopen zijn een probleem voor veel hardlopers. Het zal je hardlooptrainingen en ook het dagelijkse leven ongemakkelijk maken. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken en wat werkt als preventie of eerste hulp?

Het begin van hardlopen of veelvuldig hardlopen kan naast endorfine en een goed gevoel ook kleine problemen met zich meebrengen - blaren of gebarsten hielen. Dit is geen levensbedreigend probleem, maar gebarsten hielen kunnen hardlopen en elke dag erg ongemakkelijk maken. Wat zijn de symptomen?

  • Stage 1 - Rode, gevoelige en droge voeten
  • Stage 2 -Jeuk, brandend
  • Stage 3 - Gebarsten en schilferende huid
  • Stage 4 - Bloedende scheuren

En nog een ding, naast de bovengenoemde symptomen, gaan gebarsten hielen gepaard met een onesthetisch uiterlijk van de voeten. Individuele fasen zijn gerangschikt volgens belangrijkheid. Het is waar dat hoe eerder u het probleem opmerkt en begint op te lossen, hoe sneller de huid weer normaal wordt.

Wat zijn de oorzaken van gebarsten hielen?

De meest voorkomende oorzaak van gebarsten hielen is onvoldoende hydratatie van de huid. Het risico op hielkloven is bij hardlopers vele malen groter. Het wordt veroorzaakt door voetstappen en stoten tijdens het hardlopen of door het vaker blijven zitten van een bezwete voet in een schoen.

Andere veel voorkomende oorzaken zijn:

  • Ongepaste schoenen, sokken en hun materialen
  • Onvoldoende drinkregime, grote hoeveelheden bewerkt voedsel of gebrek aan vitamines en mineralen
  • Naarmate je ouder wordt, neemt het risico op hielkloven toe naarmate de huid haar natuurlijke elasticiteit verliest
  • U kunt ook een genetische aanleg hebben voor een droge en vervolgens gebarsten huid of een ziekte hebben zoals psoriasis of diabetes

Nike_běžecké_boty

Hielkloven voorkomen en verhelpen

Hakken zijn over het algemeen een zeer verwaarloosd deel van het lichaam als het gaat om preventie. Als je hardloopt, moet je goed voor je benen en voeten zorgen en ze voldoende verzorgen. Wat kun je nu doen? Kies functioneel hardloopsokken, hardloopschoenen met een ademend bovenwerk of speciale schoeninzetstukken, zoals CURREX, die zweet perfect absorberen. Zelfs als de voet zweet tijdens het hardlopen, zal de modernste technologie de optimale temperatuur in de schoen behouden en de verdamping aanzienlijk verminderen.

Dat is niet alles. Hoe kun je jezelf anders helpen?

  • Crèmes of vaseline - Er zijn een aantal crèmes voor gebarsten hielen die de voet de nodige hydratatie geven, de huid verzachten en het uiterlijk verbeteren.
  • Vijl voor verharde huid - Pedicure werkt in dit geval het beste, maar je kunt een harde huid ook thuis schuren. Week eerst je voeten in lauwwarm water en scrub daarna de huid met een vijl of puimsteen.
  • Hydratatie - Helder water heeft een grote invloed op het functioneren van het hele lichaam. Gebarsten hielen en een droge huid zijn niet anders. Zorg ervoor dat je minimaal 2 liter water per dag drinkt, als je hardloopt of traint, voeg dan 1 liter extra toe. Als het je niet lukt om genoeg te drinken, koop dan je eigen fles en heb het altijd bij de hand!
  • Evenwichtige en voedingsrijke voeding - Om goed te kunnen functioneren, heeft het lichaam voldoende en hoogwaardige brandstof nodig. Concentreer u op de inname van onbewerkt voedsel, dat het grootste deel van uw dieetplan zou moeten uitmaken. Zorg voor voldoende eiwitten, gezonde vetten, complexe koolhydraten, fruit en groenten. Regelmatige suppletie van mineralen zoals calcium of zink zal je ook helpen bij een droge huid.

Houd vol en wees geduldig bij het behandelen van gebarsten hielen. Zoals bij hardlopen. Wonderen gebeuren niet na één keer smeren of een uitgebalanceerde maaltijd. Maak daarom van voetverzorging een ontspannende routine. Gezondere en mooiere voeten komen langzaam maar zeker!

Pitný_režim_lahev_na_pití

Gebarsten hielen - Huismiddeltjes

Als je van thuisbehandeling en preventie houdt, probeer dan huismiddeltjes. Plantaardige oliën (olijfolie of kokosnoot) die u voor het slapengaan op uw voeten aanbrengt, zijn bijvoorbeeld effectief. Je kunt ook een zelfgemaakte peeling maken van citroen, honing en rijstmeel of je voeten 's nachts insmeren met ouderwets Tsjechisch reuzel.

Verwen je voeten en probeer onze bestsellers!