U hoeft fysieke activiteit niet te vermijden tijdens het geven van borstvoeding. Regelmatige lichaamsbeweging houdt je fit, spoelt gelukkige hormonen weg en geeft je energie. Hoe kom je veilig in beweging na de bevalling?
Het effect van hardlopen op moedermelk
Veel vrouwen zijn bezorgd dat hardlopen of andere fysieke activiteit een negatief effect heeft op de moedermelk. Met name op de productie, smaak of kwaliteit. Zijn deze redenen geldig?
- Productie - Lichamelijke activiteit bevordert de melkproductie. Een vrouw die borstvoeding geeft en beweegt, kan zelfs meer melk hebben dan een vrouw die niet beweegt.
- Smaak - Er zijn zorgen over uitloging van melkzuur. Dit wordt geproduceerd door de afbraak van glucose (suiker) in de spieren. Overmaat veroorzaakt spierpijn of vermoeidheid en wordt ook verondersteld verantwoordelijk te zijn voor de verandering in de smaak van melk. Er zijn dergelijke gevallen, maar alleen in het geval van top- en professionele vrouwelijke atleten die hun hele leven overmatige fysieke stress hebben. Als je je nog steeds zorgen maakt over smaakveranderingen, geef je baby dan ongeveer 1 uur voor het sporten te eten.
- Kwaliteit - Hardlopen of andere activiteiten hebben geen invloed op de kwaliteit van moedermelk. Dit kan bijvoorbeeld worden beïnvloed door voeding.
Het moet gezegd worden dat elke vrouw anders is. Moedermelk kan tijdens het geven van borstvoeding de consistentie, smaak of hoeveelheid veranderen. Merkt u veranderingen op, zoek dan samen met uw gynaecoloog naar de oorzaak. Hoe dan ook, hardlopen en sporten behoren niet tot de negatieve factoren.
Hoe kom je weer in vorm na de bevalling?
De bevalling is een groot proces voor het lichaam, dus gun jezelf de tijd om te herstellen. Voor veel vrouwen zijn de eerste zes weken na de bevalling een zeer stressvolle tijd, zowel fysiek als mentaal, dus intensief sporten in deze periode wordt afgeraden. Je raakt vertrouwd met je baby en het moederschap - en dat kan op zich al erg vermoeiend zijn. Als je echt wilt bewegen, denk dan aan stretchen, yoga, zwemmen, bekkenbodemversterking (voor de veiligheid alleen vrouwen die een natuurlijke bevalling hebben gehad) of wandelwagenwandelingen. Geef je lichaam voldoende tijd om te rusten. Je zult merken dat je er weer in komt hardloopschoenen zal daarna veel gemakkelijker zijn!
BELANGRIJK: Als je niet zeker weet hoe je moet beginnen met bewegen na de bevalling, advies nodig hebt of van plan bent grote veranderingen door te voeren, overleg dan met je gynaecoloog. Hij of zij is deskundig, kent u en geeft u persoonlijk advies.
Wanneer beginnen met hardlopen na de bevalling?
Over het algemeen wordt aangeraden om ongeveer 2 - 3 maanden na de bevalling te beginnen met intensiever sporten. Maar nogmaals, we moeten één ding zeggen: iedereen is anders. Als je nog geen zin hebt om te hardlopen of een andere vorm van fysieke activiteit te doen, is dat prima. Dan hebben we tips voor je om geleidelijk weer op gang te komen!
- Langzame start - Begin alleen met een snelle wandeling en wissel dan wandelen af met hardlopen (genaamd Indian Running) en geleidelijk werken tot continu draaien. Je kan ook lopen met een kinderwagen en combineer het aangename met het nuttige!
- Maak je geen zorgen over prestaties - Als je je pre-zwangerschapstijden of -afstanden niet hardloopt tijdens je eerste hardloopsessie na de bevalling, maak je dan geen zorgen. Het plezier van hardlopen moet zwaarder wegen dan de tijden en cijfers. Geniet van het feit dat je kunt rennen, want de beweging is een voorrecht.
- Voldoende drinken - Hydratatie en vochtinname zijn erg belangrijk bij het geven van borstvoeding. Moedermelk bestaat grotendeels uit water. Drink daarom tijdens de borstvoeding minimaal 3 liter per dag. Naast gewoon water kunt u ter verfrissing kruidenthee of water met citroen toevoegen.
- Eet een dieet dat rijk is aan voedingsstoffen en vitamines - Ook al is het uitdagend in het begin van het moederschap, probeer een paar minuten voor jezelf te vinden en rustig en bewust te eten. Gebruik voornamelijk onbewerkt voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen. Ze geven je energie en voeden je lichaam van binnenuit, wat weerkaatst naar buiten.
- Luister naar je lichaam - Het vrouwelijk lichaam is een ongelooflijk mechanisme. Luister naar zijn signalen en vertrouw erop. Als je geen zin hebt om te rennen, rust dan uit. Als u niet kunt wachten om uw hardloopkleding en ga rennen, ga ervoor. Echt contact maken met je lichaam zal je enorme voordelen opleveren.
Veilig en gezond afvallen tijdens het geven van borstvoeding
Als je wat kilo's bent aangekomen na de zwangerschap en daar vanaf wilt, hebben we enkele tips om dit te doen zonder jezelf of je baby in gevaar te brengen.
Geduld brengt de kilo's naar beneden
Wees geduldig en geef je lichaam de tijd om te herstellen na de bevalling. Een periode van zes weken is het absolute minimum. Bespreek uw plannen om af te vallen met uw gynaecoloog, die u advies zal geven. Combineer beweging met een kwaliteitsdieet dat rijk is aan alle drie de macronutriënten - eiwitten, koolhydraten en vetten. De kilo's zouden er op natuurlijke wijze af moeten komen en optimaal gewichtsverlies zou tussen de 1 - 2 pond per maand moeten zijn. Zoals ze zeggen - langzaam maar zeker. En vooral gezond!
Natuurlijk energieverbruik
Energieverbruik gaat niet alleen over lichaamsbeweging of hardlopen. Het omvat ook natuurlijke beweging en normale activiteiten die uw energieverbruik verhogen zonder stress voor uw lichaam te veroorzaken - lichaamsbeweging maakt naast endorfine ook het stresshormoon cortisol vrij. Bekijk de activiteiten:
- Borstvoeding - Ja, borstvoeding zelf is energie-intensief en je verbrandt veel energie.
- Wandelen met een kinderwagen - Bewegen in de frisse lucht is niet alleen goed voor je fysieke welzijn, maar ook voor je mentale welzijn.
- Schoonmaken - Stofzuigen, dweilen, afstoffen, strijken en andere huishoudelijke taken zijn ook beweging en kunnen worden beschouwd als gewone cardio!
Trakteer jezelf op nieuwe hardloopkleding dankzij de Top4Running sale. Een dosis motivatie en zelfvertrouwen gegarandeerd!
Net zoals je kunt rennen tijdens de zwangerschap, je kunt het doen als je borstvoeding geeft. Zolang u zich aan de basisregels houdt en overlegt met uw gynaecoloog, voelen zowel u als uw baby zich lichamelijk en geestelijk goed. Want een blije moeder betekent een blije baby!