Hardloopschoenen geschikt voor weg en trail

Hardloopschoenen geschikt voor weg en trail

10. 11. 2022 4 min. lezen

Loop je in de stad en op bospaden? We hebben tips voor je over hardloopschoenen die geschikt zijn voor zowel de weg als de trail. Geniet van het rennen van uw kilometers overal!

Weg en trail. Twee verschillende oppervlakken die de hardloopwereld in tweeën delen. Laten we het allereerst hebben over de basisaspecten en verschillen tussen raceschoenen en trailschoenen.

Hardloopschoenen voor op de weg

 • Glad patroon op de zool
 • Hoog niveau van demping
 • Zeer laag gewicht
 • Gebruik van koolstofplaten voor hogere snelheid

Trail hardloopschoenen

 • Aggressive grip on the sole for the best traction in difficult terrain
 • Lower cushioning to maintain contact with the unpredictable surface
 • More durable construction and slightly higher weight

Kan ik met dezelfde schoenen op asfalt en in het terrein lopen?

Houd er vanwege de grote verschillen tussen weg en trail rekening mee dat het altijd beter is om in beide soorten schoenen te investerenweg en ook trail schoenen. Je kunt de gulden middenweg kiezen, maar dat gaat ten koste van comfort, stabiliteit, snelheid en ook snellere slijtage van de schoen.

Wil je toch maar één schoen waarmee je zowel op de weg als op de trail kunt hardlopen? We hebben enkele tips voor u over specifieke modellen om het beste van twee werelden te krijgen.

1. Craft CTM Ultra Carbon 

Op het eerste gezicht een typische raceschoen. Massieve dempingslaag, ademend bovenwerk en koolstofplaat. Maar er is een verrassing! Dankzij de agressievere grip op de zool in de stijl van grindlopen, is hij ook aangepast aan licht terrein - bijvoorbeeld verharde bospaden of grindoppervlakken. De dempingslaag is zo ontwikkeld dat deze niet aan dynamiek op de weg inboet en tegelijkertijd zorgt voor voldoende stabiliteit in het terrein.

Heren Dames

Craft_CTM_Ultra_Carbon_2

 

2. Salomon Pulsar

Of het nu koud, regen, sneeuw of vorst is, de Salomon Pulsar houdt je op de been. Sommige modellen uit deze collectie hebben een Gore-Tex-membraan. En wat betekent het Gore-Tex-membraan eigenlijk? Het bevat microporiën die klein genoeg zijn om vocht te reflecteren, maar groot genoeg om zweet van de schoen af te voeren. Kortom, je wordt niet nat en tegelijkertijd stoomt je voet niet in de schoen. Ze zijn aangepast aan het terrein en je kunt ze ook op de weg dragen dankzij het ondiepe patroon en de All Terrain Contagrip®-zool.

Heren Dames

Salomon_Pulsar_Trail_Gore-Tex

 

3. Altra Outroad

Altra schoenen staan bekend om hun breedte en geven je comfort op elke kilometer. Hoewel het Outroad-model ook tot de trailcategorie behoort, kun je er ook mee schitteren op de weg. Tractie wordt geleverd door de MaxTrac™-zool, die duurzaamheid belooft op het parcours en ook op het asfalt.

Heren Dames

Altra_Outroad

 

4. Salomon Ultra Glide

Salomon rockt gewoon! Andere trailschoenen zijn aangepast aan verschillende ondergronden, waaronder de weg. Ze hebben niet zo'n agressieve grip en zorgen dankzij de Profeel Film-technologie voor een optimale grip op natte, steenachtige en bosachtige ondergronden. En daarom kunnen deze hardloopschoenen ook een goede keuze zijn voor hardlopen in de winter of hardlopen in lichte regen.

Heren Dames

Salomon_Ultra_Glide

 

5. Mizuno Wave Daichi 

Trailschoenen, maar je kunt er zelfs kilometers mee op de weg afleggen. En dat is te danken aan hun minder agressieve grip op de zool en het lage gewicht. Bovendien zorgt het EVA-schuim voor meer stabiliteit zonder in te boeten aan demping.

Heren Dames

Mizuno_Wave_Daichi_7

 

 

Het is je misschien opgevallen dat er voornamelijk trailschoenen zijn met een kleinere grip op de zool. Waarom? Dit is het beste compromis tussen weg en trail. En er zijn enkele redenen waarom:

 • Dankzij het patroon op de zool hebben trailschoenen meer grip dan raceschoenen
 • Bij droog en winterweer kunt u erop vertrouwen
 • Ze hebben optimale dempingscomponenten die schokken verminderen bij het hardlopen op een harde ondergrond
 • Ze zijn gemaakt van duurzame materialen, maar zijn tegelijkertijd licht

Tot slot hebben we een klein advies voor u, dat u kan helpen bij het kiezen. Beantwoord de vraag op welke ondergrond je het vaakst hardloopt. Als je voornamelijk op terrein loopt en af en toe de weg oversteekt, kies dan voor trailschoenen. Als het andersom is en je af en toe door het bos gaat, koop dan raceschoenen.

Bekijk de race- en trailschoenen bij Top4Running en kies!

weg hardloopschoenen Trail hardloopschoenen

Weet je niet hoe je een specifieke schoen moet kiezen? Geen zorgen, probeer onze Schoenvinder of neem gerust contact met ons op, onze hardloopspecialisten geven je advies!