Hardloopschoenen geschikt voor bospaden

Hardloopschoenen geschikt voor bospaden

15. 11. 2022 4 min. lezen

Hardloopschoenen voor het bos moeten verschillende basiskenmerken hebben om veilig en efficiënt te kunnen hardlopen. Oneffen terrein, wortels, stenen en vocht zijn compromisloze omstandigheden. Welke schoen te dragen?

Het bos is een van de meest populaire plekken om te hardlopen. Het is uniek in elk seizoen en de rust, het geritsel van bladeren of het zingen van vogels is een zegen voor de ziel. Voor maximaal plezier van hardlopen op bospaden en veiligheid, moet je ervoor uitgerust zijn - en waar anders te beginnen dan met hardloopschoenen, die de sleutel zijn tot elke run!

Maar de eerste dingen eerst. Het is duidelijk dat je het niet zo goed zult doen met raceschoenen in het bos. Trailschoenen voor het bosterrein zullen je beste partner zijn. Ze hebben verschillende voordelen die u zult waarderen op uw bospaden:

  • Een agressieve grip die in het zachte bospad bijt en je onbevreesd kunt rennen
  • Duurzame materialen die je voeten en de schoen zelf beschermen tegen schuren
  • Een optimaal niveau van demping dat zorgt voor soepele schokken, maar toch contact houdt met het oppervlak
  • Modellen met waterdicht bovenwerk of een Gore-Tex membraan dat je voeten droog houdt

Waarom zijn deze functies belangrijk? Tijdens een optreden helpen ze het risico op blessures te verminderen, dat aanzienlijk hoger is bij hardlopen in het bos dan op asfalt.

En wat zijn de bosfavorieten? We hebben 5 trail- en bosvriendelijke schoentips voor je - elk een trailschoen, maar tegelijkertijd geschikt voor een andere hardloper. Welke ga jij kiezen?

1. Salomon Speedcross

Salomon trailschoenen zijn altijd een goed idee. De Speedcross-collectie is bedoeld voor bijna alle soorten terrein - hij houdt je op onverharde boswegen en ook op technisch berg- en rotsachtig terrein. De EnergyCell™+ in de tussenzool zorgt voor een unieke energieteruggave met aanzienlijke duurzaamheid en demping. Door de constructie is het meer geschikt voor langere en gemakkelijke runs dan voor snelle races.

Heren Dames

SalomonSpeedcross

2. adidas Terrex

Ben je op zoek naar een schoen gemaakt van duurzame materialen? Dit en nog veel meer wordt aangeboden door de Terrex-modellen van adidas. Een trailschoen exclusief voor oneffen en nat terrein in het bos, waarbij de Continental-zool voor uitstekende grip zorgt en dankzij de Gore-Tex-technologie je voeten bestand zijn tegen bosdauw of plassen. De schoen is duurzaam, maar tegelijkertijd ademend. En wanneer trek je deze schoen aan? Dit is een universele trailtrainingsschoen voor zowel korte als lange runs.

Heren Dames

adidasTerrex

3. Saucony Peregrine

Is snelheid uw primaire doel? De Saucony-schoen, genoemd naar 's werelds snelste vogel, geeft je letterlijk vleugels. Agressieve grip van PWRTRAC klevend rubber houdt je op het oneffen, zachte en vaak gladde bosoppervlak. Maak je klaar om te rijden, een trailavontuur in de boomtoppen wacht op je!

Heren Dames

SauconyPeregrine

4. Inov-8 Parkclaw

Als je net begint met trailrunning en bospaden, is deze schoen de juiste keuze. Het biedt je het comfort en de demping die je kent weg hardloopschoenen, maar dankzij de optimale grip is hij geschikt voor verharde boswegen en stadsparken. De powerflow+ tussenzool bestaat uit twee delen - het onderste deel is harder en dynamischer, terwijl het bovenste deel is gemaakt van een zachter materiaal voor comfort, zelfs tijdens lange runs. Tussen deze delen zit de DFB-polymeerversteviging, die de vorm van de pees aan de onderkant van de voet (plantaire fascia) kopieert en de algehele stabiliteit van de schoen verbetert, wat je zeker zult waarderen in het bos.

Heren Dames

Inov8Parkclaw

5. Altra Lone Peak

Heb je een topvorm en mobiliteit en ben je op zoek naar een schoen voor in het bos zonder drop? Check dan de trailschoenen uit de Lone Peak collectie van Altra. Een minimalistische schoen met middelhoge demping en zero drop, d.w.z. nul verschil tussen de hoogte van de demping in de hiel en de teen. Dankzij de grip kun je er zowel in droge als natte omstandigheden op vertrouwen. Zoals alle Altra-modellen hebben deze een bredere vorm voor veel ruimte.

Heren Dames

AltraLonePeak

Top4Running TIP: Twijfel je nog steeds en weet je niet of asfalt of terreinoppervlak dichter bij je ligt? Probeer eerst de gulden middenweg en koop hardloopschoenen geschikt voor weg en trail.

Als hardloopspecialist rusten we je van top tot teen uit. Bekijk hardloopkleding en hardloopkleding en ren je trailavontuur tegemoet!

Hardloopkleding Hardloop uitrusting


ADVIES