END OF SEASON SALE! Kies uit meer dan 5300 producten Nu kopen
Trailruntips: hoe te beginnen

Trailruntips: hoe te beginnen

29. 3. 2022 2 min. lezen

De ultieme trailrunning-gids: waar moet ik op letten? Wat telt eigenlijk als een trailrun? Welke schoenen en uitrusting heb ik nodig? Vind hier alle antwoorden!

Langzaam komt de lente eraan: aangename temperaturen, zonnestralen en de eerste kleurspatten in de natuur nodigen ons uit om naar buiten te rennen. Steeds meer hardlopers ontdekken zelf trailrunning. Maar er zijn ook bedenkingen: "Is trailrunning iets voor mij?", "Kan ik het zelfs met mijn uithoudingsvermogen?", "Hoe moet ik me erop voorbereiden?". Met deze blogposts willen we deze vragen beantwoorden!

Aan de slag met trailrunning

Het belangrijkste om te weten: tijd en snelheid zijn secundair bij trailrunning. Zoek je een mooi uitzicht of wil je gewoon genieten van het moment en de natuur? Stop dan en geniet!

Gallery

Voordeel: in tegenstelling tot hardlopen op de weg, zijn er geen vergelijkingen bij trailrunning. De hellingen, het terrein en de moeilijkheidsgraden zijn bij elke trailrun anders - 10k is geen 10k.
Op oneffen terrein zijn speciale schoenen erg handig. Trail hardloopschoenen bieden grip op gladde oppervlakken en in alle weersomstandigheden. Een van de meest populaire modellen zijn de
 ASICS Trabuco Max, Adidas Terrex, en Nike Pegasus Trail die worden gekenmerkt door hun zeer comfortabele demping en bijzonder slipvaste zolen.

Koop hier je trailrunningschoenen!

Gallery

Wat houdt trailrunning precies in?

Allereerst betekent "pad" niets meer dan een wandel- of wandelpad. Trailrunnen is dus hardlopen op onverharde of slechts licht verharde paden in de natuur. Het terrein kan sterk variëren in moeilijkheidsgraad. Van pistes in het hooggebergte tot het pad langs de rivier of in het bos achter het huis.

Hardlopen op onverharde paden is veel inspannender dan hardlopen op de weg en is in het begin ook onbekend voor de spieren. Het is dus het beste om rustig te beginnen met afstand en tempo. Hoewel tijd echt secundair is bij trailrunning, is het ook logisch voor gevorderde trailrunners die op onbekend terrein rennen om te rennen met een hardloophorloge met een back-to-start-functie.

Bestel hier je sporthorloge!

Gallery

Sommige trailrunners geven de voorkeur aan stokken op bijzonder steile en gladde beklimmingen. Dit kan ook logisch zijn, maar is vooral een kwestie van smaak. Als je langere tijd op pad bent, is het ook verstandig om water of gels mee te nemen. Je kunt deze vrij praktisch in een trail backpack.

Gallery

Veel plezier op je eerste trailavontuur!