MID SEASON SALE - Bespaar tot 60% op geselecteerde artikelen WINKEL NU
Hardlopen op een loopband: voordelen, nadelen en voor welk soort hardlopen is het geschikt?

Hardlopen op een loopband: voordelen, nadelen en voor welk soort hardlopen is het geschikt?

27. 3. 2022 4 min. lezen

Lopen op een loopband wordt tegenwoordig erg onderschat, maar het heeft zeker veel te bieden. We hebben de voor- en nadelen en voor welke hardlooptrainingen het geschikt is.

Een belangrijke zin om mee te beginnen: elke persoon is anders en heeft andere voorkeuren, doelen en het soort hardlopen waar ze de voorkeur aan geven, hangt daarvan af. Het is onmogelijk te zeggen of hardlopen op een loopband beter of slechter is dan hardlopen in de natuur. Vind samen met ons een compromis en balans tussen deze werelden!

Voordelen van hardlopen op een loopband

1) Vlak oppervlak

Op de loopband loop je op een vlakke en soort zachte ondergrond, wat goed is, in tegenstelling tot buitenwegen in de stad. Op asfalt zijn de effecten veel groter, en daarmee komt er een verhoogde druk op gewrichten, ligamenten en pezen.

2) Hardlopen bij alle weersomstandigheden

U kunt niet worden tegengehouden door kou, regen of sneeuw. Je hoeft er niet over na te denken geschikte winterkleding van waterdichte schoenen. Ga gewoon op de loopband en de training kan beginnen!

3) De mogelijkheid om thuis te hardlopen

Tegenwoordig, misschien in het post-covid-tijdperk, wordt het steeds populairder om thuis een loopband te hebben. Het is licht en draagbaar, en je kunt rennen wanneer je maar wilt terwijl je naar je favoriete tv-programma kijkt. Er zijn veel varianten, dus bekijk eerst enkele loopbandrecensies en kies er een die bij je past!

4) Zeer geschikt voor snelheidstraining

De loopband is de ideale partner voor snelheidstrainingen zoals intervallen of hardlopen op tempo. Stel gewoon het juiste trainingsprogramma in en maak je nergens anders zorgen over. U kunt zich alleen op uzelf en uw snelheid concentreren en u hoeft zich niet bezig te houden met omgevingsfactoren zoals veranderende oppervlakken, voetgangers, fietsers of auto's.

5) Eén paar schoenen is genoeg

Eén paar hardloopschoenen van hoge kwaliteit is zeker genoeg voor hardlopen op de loopband. In tegenstelling tot hardlopen buitenshuis, waar je te maken hebt met verschillende ondergronden en je schoeisel dienovereenkomstig aanpast - hardloopschoenen voor op de weg zijn ideaal voor asfalt, en trail schoenen zijn perfect voor off-road hardlopen, met agressieve grip om je staande te houden op oneffen, gladde en rotsachtige oppervlakken. Er zijn ook schoenen die veilig zijn om in te rennen op de weg en ook op het spoor.

Top4Running-tip: bekijk de 5 beste schoenen voor op de loopband. Je vindt loopbanden in bijna elke sportschool, dus kies lichtgewicht, ademende schoenen voor hardlopen op de loopband die goed bij je voeten passen krachttraining in. De populaire collecties zijn de adidas Ultraboost en de Nike Pegasus.

adidas_Ultraboost_running_shoes

Nadelen van hardlopen op een loopband

1) Afwezigheid van buiten zijn

Het gebrek aan frisse lucht en energie uit de natuur is een van de grootste nadelen. Probeer hardlopen op de loopband te combineren met wandelingen in de natuur, in ieder geval op zonnige dagen om vitamine D en vitamine NATURE binnen te krijgen.

2) Er kan sprake zijn van een stereotype

Kun je lang buiten hardlopen, maar op de loopband ben je het rennen na een paar minuten beu en heb je er geen plezier meer in? Het komt door dezelfde omgeving. Probeer de snelheid en helling te variëren terwijl u op de loopband rent en luister naar uw favoriete afspeellijst of podcast. Veel loopbanden hebben ook een scherm dat de natuurlijke omgeving simuleert - bergen, bossen, weiden.

3) Je moet ervoor betalen

Er is geen "shoe and run" voor hardlopen op een loopband. Vaak moet je naar de sportschool rijden, wat transport- en instapkosten met zich meebrengt. Ontvang een toegangspas met korting voor de sportschool, waarmee u de kosten kunt verlagen. Maar vergeet niet: het is een investering in u en uw gezondheid. Als je ervan geniet, is het zeker de moeite waard.

Nike_running_shoes

Is het mogelijk om af te vallen door te lopen op een loopband?

Lopen op een loopband is een van de fysieke activiteiten die het totale calorieverbruik verhogen. Als het calorieverbruik hoger is dan de calorie-inname, verlies je gewicht. Lees meer over energiebalans in het artikel over gewichtsverlies tijdens het hardlopen. Hardlopen op de loopband kan aanzienlijk helpen bij het afvallen. De verbrande energie is afhankelijk van de lengte en intensiteit van de training. Hoe maak je je loopbandtraining effectiever?

  • Ren zoals je buiten doet, gebruik je armen en adem goed
  • Stel een lichte helling in om de luchtweerstand te vergroten
  • Vertraag op hoge hellingen en simuleer bergop lopen - dit zal je bilspieren en benen versterken

Of je nu een doorgewinterde loopbandliefhebber bent of een fan bent van hardlopen in de buitenlucht, wij geloven dat we je kennis hebben laten maken met het beste van twee werelden. Wees variabel en probeer uit je routine te stappen. Geef de nieuwe runs een kans, misschien ontdek je je verborgen potentieel!

Bereid je voor op hardlooptraining met Top4Running!

Heren Dames