END OF SEASON SALE! Kies uit meer dan 5300 producten Nu kopen
Joggen versus hardlopen. Weet jij het verschil daartussen?

Joggen versus hardlopen. Weet jij het verschil daartussen?

1. 2. 2023 5 min. lezen

Joggen is niet alleen een nieuwe en "moderne" naam voor hardlopen. Wat is joggen en wanneer loop je eigenlijk? Ontdek het op Top4Running!

Joggen en hardlopen. Twee zeer vergelijkbare maar toch verschillende fysieke activiteiten. Lees meer over hun verschillen, voordelen en voor wie ze bedoeld zijn.

Joggen of Indiaas hardlopen

De term joggen wordt steeds vaker gebruikt in de huidige hardloopwereld. Het betekent hardlopen in een rustig tempo afwisselen met wandelen. Deze manier om van punt A naar punt B te gaan dateert uit de tijd van de Indianen. Daarom heb je waarschijnlijk de naam Indian running gehoord, zoals het ook vaak wordt genoemd.

Wat zijn de voordelen van joggen?

Joggen is een aërobe activiteit en heeft een lage tot matige intensiteit. Het is een geweldig hulpmiddel voor het opbouwen van fysieke conditie en uithoudingsvermogen en ook voor gewichtsverlies en vetverbranding omdat het uw totale calorieverbruik verhoogt. Het is heel flexibel omdat het alleen aan jou is welke afstand je loopt en welke afstand je loopt. Je kunt van tevoren een plan opstellen, bijvoorbeeld 1 minuut joggen / 1 minuut wandelen, maar je kunt ook gewoon je eigen gevoel volgen. Een ander voordeel is dat u zich geen zorgen hoeft te maken over de hoogte van de route en dat u geen statistieken meet zoals tijd, afgelegde afstand of gemiddeld tempo. Je doet gewoon je hardloopschoenen aan en ren!

Voor wie is hardlopen geschikt?

 • Voor beginners - Joggen zal je helpen om je eigen gezonde relatie met hardlopen te vinden in je hardloopbegin. U zult geleidelijk beginnen met het opnemen van "joggen" in uw dagelijkse routine en uw lichaam zal beginnen te wennen aan de fysieke activiteit. Door de start niet te overdrijven, voorkom je overtraining, heb je de ruimte om je hardlooptechniek onder de knie te krijgen en hoef je je geen zorgen te maken over tijd of kilometers.
 • Voor mensen met overgewicht - Hardlopen legt een grote druk op het bewegingsapparaat en mensen met overgewicht lopen een veel groter risico op pijn. Bovendien kan een slechte hardlooptechniek onomkeerbare schade aan gewrichten, pezen en ligamenten veroorzaken, dus begin langzaam met joggen. We raden je aan een consult te hebben met een professional, zoals een fysiotherapeut of hardloopcoach, die je waardevol advies kan geven voordat je begint.
 • Voor hardlopers na een blessure of ziekte - Als je bent teruggekeerd naar hardlopen na een ziekte of gezondheidscomplicaties, begin met joggen en keer geleidelijk terug naar uw tempo van voor de blessure of ziekte. Pas op, haasten kan leiden tot nog meer pijn of terugval.

Asics_Gel-Nimbus_25

En wat betekent hardlopen?

Hardlopen is een continue en ononderbroken activiteit in een tempo. Een hardloper houdt de afgelegde afstand, het tempo of de totale tijd bij. Vervolgens analyseert hij of zij de gegevens en statistieken in bijvoorbeeld een sport horloge of houdt een hardloop agenda bij. De hardloper wisselt ook af tussen verschillende soorten trainingen en intensiteiten, bijvoorbeeld temporuns, intervallen, lange runs of hardlopen op heuvels of trappen, waarbij ook kracht wordt getraind. Sommige mensen geven de voorkeur aan korte en snelle afstanden, terwijl anderen de voorkeur geven aan lange uithoudingsroutes. Kortom, naast het plezier lopen lopers voor een specifiek doel, zoals het lopen van een wedstrijd of het verbeteren van hun persoonlijke records.

Hardlopen en de voordelen ervan

Het grote voordeel van hardlopen boven joggen is de relatief hoge intensiteit, die een persoon in een zeer goede fysieke conditie houdt of verhoogt. Een ander positief punt is de verscheidenheid aan trainingen. Hardlopen leert je niet alleen fysiek uithoudingsvermogen, maar ook mentaal uithoudingsvermogen = discipline. Als iemand traint voor een hardloopwedstrijd, volgt hij of zij waarschijnlijk een trainingsplan, doet hij aan krachttraining, herstelt grondig, en eet op een evenwichtige manier om maximale prestaties te leveren op de wedstrijddag.

Wanneer overschakelen van joggen naar hardlopen?

Of voor wie is hardlopen geschikt? U wilt deze afgezaagde uitspraak waarschijnlijk niet horen, maar we kunnen er niets aan doen - de overstap naar hardlopen is een individuele zaak en hangt sterk af van uw subjectieve gevoelens. Maar er zijn drie basiszaken waarop u zich moet concentreren:

 • Je lichaam moet gewend zijn aan fysieke inspanning - Het zou geen probleem voor je moeten zijn om 30 - 40 minuten in een gestaag tempo te rennen zonder te stoppen.
 • Je zou vrij moeten zijn van gezondheidscomplicaties - Geen gewrichtspijn of overmatige ademhaling.
 • Ga geleidelijk over op hardlopen - Luister naar je lichaam en verminder de intensiteit als dat nodig is. Je kunt joggen en hardlopen afwisselen en spelen met het tempo!

Běhání_vs_jogging

Wat hebben joggen en hardlopen met elkaar gemeen?

Hoewel elke activiteit op een andere manier wordt benaderd, zijn er een paar gemeenschappelijke voordelen die het in uw leven met zich meebrengt:

 • Fysieke conditie opbouwen
 • Positief effect op het cardiovasculaire systeem en de hartfunctie
 • Verbetering van de algehele gezondheid, vitaliteit en uithoudingsvermogen
 • Ze zijn een hulpmiddel voor gewichtsvermindering
 • In de natuur zijn heeft een positief effect op je (vaak gestreste) geest

Of je nu een jogger of een hardloper bent, genieten van de beweging is het belangrijkste. Het maakt niet uit of je traint voor een wedstrijd of hardloopt voor de lol - het belangrijkste is vind je WAAROM en blijf erbij!